Składniki:
- wafle kwadratowe 2 szt
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- forma 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód położyć 1 wafel (przyciąć tak, aby się zmieścił).
2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
4. Masę wyłożyć na wafel i przykryć drugim waflem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.
2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
4. Masę wyłożyć na wafel i przykryć drugim waflem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.
Przepis wygląda super. Ciasto też, na pewno go spróbuję.
OdpowiedzUsuńZamiast cytrynowej można dać inna galaretkę?
OdpowiedzUsuń