Składniki:
- forma ok. 24x24 cm
- herbatniki maślane 250 g
- orzechy włoskie ok. 200 g
- 3 i pół szklanki mleka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 galaretki cytrynowe
- masło 250g
- 1 puszka 400g masy kajmakowej (krówkowej)
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).
Bez pieczenia? To ja biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńsuper biorę
UsuńŚwietny blog !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam - polecam!
OdpowiedzUsuńDla mnie tez suuuper. Nareszcie przepis bez ucierania masla.
UsuńNareszcie cos dla mnie. Nie trzeba ucierac masla. Prosty i szybki przepis. Jak dla mnie suuper. Dzieki
OdpowiedzUsuńJaka pojemność szkalnki?
OdpowiedzUsuń200 ml, czyli ok 700 ml mleka. Pozdrawiam
UsuńPyszne ciacho. Polecam
OdpowiedzUsuńJa dodaję do orzechów suszoną żurawinę, też jest super 🙂
OdpowiedzUsuń