Orzechowa Krówka bez pieczenia

Raz dwa i gotowe! :) Budyniowe ciasto krówkowe z orzechami włoskimi
Składniki:
  • forma ok. 24x24 cm
  • herbatniki maślane 250 g
  • orzechy włoskie ok. 200 g
Masa I:
  • 3 i pół szklanki mleka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • masło 250g
Masa II:
  • 1 puszka 400g masy kajmakowej (krówkowej)
Sposób przygotowania:

1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.

2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Herbatniki posmarować masą kajmakową i rozsypać na niej gęsto nieduże kawałki orzechów.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).

PO PROSTU PYSZNE!

10 komentarzy:

  1. Bez pieczenia? To ja biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam - polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tez suuuper. Nareszcie przepis bez ucierania masla.

      Usuń
  3. Nareszcie cos dla mnie. Nie trzeba ucierac masla. Prosty i szybki przepis. Jak dla mnie suuper. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję do orzechów suszoną żurawinę, też jest super 🙂

    OdpowiedzUsuń