Składniki:
- forma 24x24 cm
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: woda z sokiem z cytryny
- 1/2 l musu jabłkowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- kakao do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min.
3. Ostygnięty biszkopt naponczować i przykryć warstwą ostudzonego musu jabłkowego. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier, zmiksować. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na warstwę jabłkową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao.
Słodka, lekko kwaśna nuta, super, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuńWarstwa jabłkowa najbardziej mnie kusi:)
OdpowiedzUsuńboję się trochę galaretek, czasem się nie ścinają, może na początek to za trudne?
OdpowiedzUsuńWygląda po królewsku, ale ciekawa jestem jak smakuje. Ze składników wydaje się, że może być naprawdę dobry
OdpowiedzUsuńBArdzo dobre piekę od lat
Usuńbardzo dobre i łatwe do zrobienia POLECAM
OdpowiedzUsuńSuper smaczne i łatwe do zrobienia 😋☺️
OdpowiedzUsuńJak zrobić mus jabłkowy
OdpowiedzUsuńhttps://www.knurr.pl/2018/07/smazone-jabka-z-przepisu-babuni.html
Usuń