Domowa kiełbasa wędzona


Nie ma to jak własna kiełbasa. Połączenie tradycji i smaku, bez zmian od pokoleń.
Składniki:
  • 5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 1,5 kg wieprzowego, tzw. trójki
  • 1 kg mięsa wołowego lub udźca z indyka
  • sól peklowa 1 opakowanie 50 g
  • sól kuchenna 100 g
  • pieprz czarny do smaku
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 10 m jelit
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielimy maszynką na grubych oczkach. Po zmieleniu wkładamy do miski, solimy (50 g soli peklowej, 100 g soli kuchennej), doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dolewamy 0,5 l letniej wody i wszystko mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wyrobioną masą wypychamy jelita.

2. Kiełbasę wędzimy w wędzisku na średnim ogniu przez około 2,5 h drewnem owocowym (jabłoń), dębowym lub olchowym.

Znakomita!

4 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    jakie jelita najlepiej się nadają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My używamy wieprzowych w rozmiarze ~3-4 cm średnicy (powyżej 4 kiełbasa nie wędzi się już tak dobrze).

      Usuń
  2. Czy się kiełbasę parzy po wędzeniu

    OdpowiedzUsuń