Składniki:
- 5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 1,5 kg wieprzowego, tzw. trójki
- 1 kg mięsa wołowego lub udźca z indyka
- sól peklowa 1 opakowanie 50 g
- sól kuchenna 100 g
- pieprz czarny do smaku
- 6 ząbków czosnku
- ok. 10 m jelit
1. Mięso mielimy maszynką na grubych oczkach. Po zmieleniu wkładamy do miski, solimy (50 g soli peklowej, 100 g soli kuchennej), doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dolewamy 0,5 l letniej wody i wszystko mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wyrobioną masą wypychamy jelita.
2. Kiełbasę wędzimy w wędzisku na średnim ogniu przez około 2,5 h drewnem owocowym (jabłoń), dębowym lub olchowym.
2. Kiełbasę wędzimy w wędzisku na średnim ogniu przez około 2,5 h drewnem owocowym (jabłoń), dębowym lub olchowym.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńjakie jelita najlepiej się nadają?
My używamy wieprzowych w rozmiarze ~3-4 cm średnicy (powyżej 4 kiełbasa nie wędzi się już tak dobrze).
UsuńCzy się kiełbasę parzy po wędzeniu
OdpowiedzUsuńNie.
OdpowiedzUsuń