Wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje - biszkopt z masą budyniową oblany czekoladową polewą. Palce lizać!
Składniki:
- Forma ok. 32x23 cm
- ok. pół kg jabłek, obranych, pokrojonych na ćwiartki
Ciasto:
Sposób przygotowania:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 250 g cukru
- pół op. cukru waniliowego
- masło (250 g)
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- budyń waniliowy (60 g)
- 2 szklanki mleka
- masło (250 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g margaryny
- 5 kropli olejku rumowego
1. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać masło (najlepiej pokroić wcześniej w kostkę). Nadal miksując, partiami dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolać 2 łyżki mleka. Ciasto podzielić na dwie równe części.
2. Z białek ubić pianę. Do I części ciasta dodać 2/3 piany i 2 łyżki kakao, delikatnie wymieszać. Do II części ciasta dodać pozostałą pianę, wymieszać.
3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto jasne. Następnie delikatnie wylać na nie ciasto ciemne i lekko powciskać kawałki jabłek.
4. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia.
5. Przygotować masę budyniową: w połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować, dolać rozpuszczony budyń i przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło pokroić na kawałki i utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na ostygnięte ciasto.
6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka/wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, mieszać. Gdy margaryna się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Dodać olejek rumowy, wymieszać. Polewę wylać na masę budyniową.
2. Z białek ubić pianę. Do I części ciasta dodać 2/3 piany i 2 łyżki kakao, delikatnie wymieszać. Do II części ciasta dodać pozostałą pianę, wymieszać.
3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto jasne. Następnie delikatnie wylać na nie ciasto ciemne i lekko powciskać kawałki jabłek.
5. Przygotować masę budyniową: w połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować, dolać rozpuszczony budyń i przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło pokroić na kawałki i utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na ostygnięte ciasto.
6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka/wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, mieszać. Gdy margaryna się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Dodać olejek rumowy, wymieszać. Polewę wylać na masę budyniową.
Klasyka Prl ale niezmiennie pyszna :) ja trochę inaczej rozkładam ciasto :) ale poza tym przepisy mamy bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńJa znam przepis z wiśniami zamiast jabłek. Bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńnajbardziej mi smakuje z agrestem zamiast jabłek lub wiśni :)
OdpowiedzUsuńa zrobic z druga czescia polewy, przepis mowi, polowee polewy wylac na mase budynowa, prosze mi wytlumaczyc, bo nie za bardzo rozumiem tego wykonczenia
UsuńProszę się dokładnie wczytać.
Usuń