Składniki:
- forma 24x24 cm
- ok. 3 paczek krakersów solonych
- krem czekoladowy ok. 200 g
- masło orzechowe ok. 250 g
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła/margaryny
1. Krem i masło odstawić w ciepłe miejsce, aby później łatwo się rozsmarowywały. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować polewę na wierzch ciasta: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka/wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę masło, mieszać. Gdy masło się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Odstawić, by polewa przestygła i lekko zgęstniała.
2. W formie wykładać kolejne warstwy: krakersy/ masło orzechowe/ krakersy/ krem czekoladowy, ponownie: krakersy/masło orzechowe/ krakersy/ krem czekoladowy i ostatnia: krakersy/ masło orzechowe/ polewa.
niestety, to ciasto to dla mnie osobista porazka. wogole nie moglam rozsmarowac kremu na krakersach. kleilo mi sie wszystko, odrywało i kruszylo. poleglam juz na pierwszej warstwie.
OdpowiedzUsuńW miarę możliwości proponuję lekko podgrzać masy (np w mikrofali) lepiej się wówczas rozsmarowywują. Powodzenia.
Usuń