Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki maślane - ok.12 szt.
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- brzoskwinie z puszki - ok. 4 połówki
- dowolna posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Wyjąć masę i wrzucić do niej kawałki brzoskwiń, wymieszać. Następnie wyłożyć masę na herbatniki. Wierzch wyrównać łyżką.
3. Całość posypać dowolną posypką i wstawić na kilka godzin do lodówki celem całkowitego stężenia.
Po zdjęciu sądziłam, że to sernik z brzoskwinią, bo takie połączenie też uwielbiam. Ciasto śmietankowe jest pyszne, ja dodaję zazwyczaj truskawki lub jagody. Z brzoskwinią nigdy nie jadłam. Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńPychota polecam
OdpowiedzUsuńa czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym
OdpowiedzUsuńNie da się, nie ubijesz jogurtu naturalnego na sztywno.
UsuńMożna.można.bèdzie mniej słodka .robię taka masę do innego placka.ok 500 g jogurtu na dwie galaretki w szklance wody
Usuń