Składniki:
Masa kokosowa:- 25 dag wiórek kokosowych
- 10-15 dag masła
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mleka
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 3,5 szklanki mleka
- 250 g masła (1 kostka)
- forma ok. 35x23 cm
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- pół kg mąki
- 1 małe op. proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego
- 4 jajka
1. Wszystkie składniki na masę kokosową wymieszać w garnku i smażyć mieszając, aż się zarumienią. Odstawić do wystudzenia.
2. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozpuszczone budynie, gotować chwilę, mieszając. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
3. Ciasto: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko - nadal ucierając mikserem. Z białek ubić pianę, dodać ją do ciasta, lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, rozsmarować równomiernie, a następnie na cieście wyłożyć ostudzoną masę kokosową. Upiec na złoty kolor, w temp. 180 stopni (ok.30-40 minut).
4. Gotowe, ostygnięte ciasto wyjąć z formy, na wierzchu rozsmarować masę budyniową i oprószyć ją wiórkami kokosowymi.
2. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozpuszczone budynie, gotować chwilę, mieszając. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
4. Gotowe, ostygnięte ciasto wyjąć z formy, na wierzchu rozsmarować masę budyniową i oprószyć ją wiórkami kokosowymi.
Super blog.
OdpowiedzUsuń