Kokosek

Pyszne słodkie ciasto kokosowe z delikatną masą budyniową. Idealne na spotkania, do kawy, na deser.
Składniki:
Masa kokosowa:
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 10-15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mleka
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • 250 g masła (1 kostka)
+ garść wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciasta
Ciasto:
  • forma ok. 35x23 cm
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • pół kg mąki
  • 1 małe op. proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na masę kokosową wymieszać w garnku i smażyć mieszając, aż się zarumienią. Odstawić do wystudzenia.
2. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozpuszczone budynie, gotować chwilę, mieszając. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.

3. Ciasto: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko - nadal ucierając mikserem. Z białek ubić pianę, dodać ją do ciasta, lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, rozsmarować równomiernie, a następnie na cieście wyłożyć ostudzoną masę kokosową. Upiec na złoty kolor, w temp. 180 stopni (ok.30-40 minut).
4. Gotowe, ostygnięte ciasto wyjąć z formy, na wierzchu rozsmarować masę budyniową i oprószyć ją wiórkami kokosowymi.

1 komentarz: