Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki kakaowe - ok. 12 szt.
- ptasie mleczko - ok. 20 szt.
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- starta ciemna czekolada do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
3. Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą. całość wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało.
Bardzo fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Czy tak samo smakuje?
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, blaszka ciasta rozeszła się po brzuszkach w niecałe pól dnia...
UsuńNaprawdę pomysł genialny. Trochę pokombinować i można zrobić tego wersję z mniejszą ilością tłuszczu, większą białka i będzie doskonały deser dla sportowców w okresie budowania masy. :) :)
OdpowiedzUsuńO, to coś zupełnie nowego :) Uwielbiam potrawy, które zaskakują gości wyglądem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i to z podwójnej porcji. Polecam innym.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda,a smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńPyszne nie robiłam ale wczoraj z
OdpowiedzUsuńSkosztowalam wrażenie max napewno zrobię.
Świetne! Do ubitej śmietany dodałam tylko galaretkę, bez cukru pudru i też jest ok. Na wierzch starte kakao ceremonialne - rewelacja!!! Polecam!
OdpowiedzUsuń