- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- cynamon
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić na drobne plasterki i oprószyć cynamonem.
2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka i dalej przez chwilę ubijać. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką delikatnie wymieszać do połączenia składników.
3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać okrągłe porcje ciasta. Na placuszkach układać plasterki jabłek. Piec w 160 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Świetny pomysł na przekąskę do kawy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam cynamonki według Twojego przepisu i nie mogłam się nie pochwalić. Cynamonki są rewelacyjne. Idealne do kawki lub herbatki. Zdrowa przekąska dla dzieciaków.
OdpowiedzUsuń