- forma 24x24 cm
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao
- poncz: ostudzona herbata
- 500 g dżemu malinowego
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- 400 ml śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min.
2. Dżem malinowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Ostygnięty biszkopt naponczować i przykryć warstwą ostudzonego dżemu. Wstawić do lodówki, aby dżem stężał.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier, zmiksować. Następnie dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na warstwę malinową. Wierzch na przemian posypać migdałami i wiórkami. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2. Dżem malinowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Ostygnięty biszkopt naponczować i przykryć warstwą ostudzonego dżemu. Wstawić do lodówki, aby dżem stężał.
Aż ślinka leci na sam widok! pyszne :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego. Ja się piszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam na dużą blachę to trzeba podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne. Robiłam je kilka razy, jedynie biszkopt piekę ze swojego przepisu, a jeśli chodzi o żelatynę do kremu śmietankowego to dwie łyżeczki zupełnie wystarczą :) polecam serdecznie. Mega ciasto ��
OdpowiedzUsuńCzy galaretkę w proszku dosypac?
OdpowiedzUsuńTak. DOSYPAĆ do gorącego dżemu.
Usuń