Królewska Malina

Zachwyci gości! Proste w przygotowaniu ciasto malinowo-śmietankowe. Wygląda pięknie i znakomicie smakuje. Po prostu raj dla podniebienia!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • poncz: ostudzona herbata
Warstwa malinowa:
  • 500 g dżemu malinowego
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
Warstwa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min.
2. Dżem malinowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Ostygnięty biszkopt naponczować i przykryć warstwą ostudzonego dżemu. Wstawić do lodówki, aby dżem stężał.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier, zmiksować. Następnie dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na warstwę malinową. Wierzch na przemian posypać migdałami i wiórkami. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

6 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci na sam widok! pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego. Ja się piszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam na dużą blachę to trzeba podwoić składniki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest pyszne. Robiłam je kilka razy, jedynie biszkopt piekę ze swojego przepisu, a jeśli chodzi o żelatynę do kremu śmietankowego to dwie łyżeczki zupełnie wystarczą :) polecam serdecznie. Mega ciasto ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy galaretkę w proszku dosypac?

    OdpowiedzUsuń