Ciasto doskonałe na każdą okazję! Delikatna masa budyniowa, kajmak, kakaowy biszkopt i czekoladowa polewa... Pycha!
Składniki:
- forma 36x21 cm
- ok. 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła roślinnego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 kostki masła/margaryny
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 łyżki budyniu i 2 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dolać rozpuszczony z mąką budyń, przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem i nadal miksując dodawać po łyżce zimny budyń. Następnie dodać do masy mleko w proszku, zmiksować.
3. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolny blat wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć ją herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ją kolejną ich warstwą. Następnie wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć biszkoptem.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.
Bardzo dobry przepis na ciasto, wyszło znakomicie.
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi to ciasto. To jedyne ciasto, jakie jej wychodzi :D
OdpowiedzUsuńA do masy budyniowej można nie dodawać mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńja nigdy nie dodaję , ciasto jest przepyszne
UsuńRobiłam to ciasto,jest pyszne.👍👍
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto 😍 rodzinka się zajadała aż im się uszy trzęsły 😁
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo słodkie dzięki kajmakowej masie. Dla równowagi słodyczy polecam zamiast herbatników dodać krakersy 😁 będzie jak w 3 bicie 😁