Składniki:
- forma 24x24 cm
- 250 g herbatników
- 3,5 szklanki mleka
- 1 stołowa łyżka cukru
- 2 budynie malinowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kostka masła (250 g)
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Całość oprószyć płatkami migdałowymi.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).
Budynie mają byc bez cukru?
OdpowiedzUsuńtak - galaretki i masa kajmakowa nadaje wystarczająco słodki smak. Ale jeżeli wolisz mocno słodkie - można dodać również do budyniu.
UsuńCzy do ugotowanego budyniu trzeba wsypać galaretki? Rozpuszczą się? Nie będzie za gęste?
OdpowiedzUsuńnie będzie
OdpowiedzUsuń