Pachnąca koperkiem sałatka z jajkiem, szynką i makaronem. Wspaniałe połączenie smaków. Idealna na świąteczny stół
- 250 g makaronu, np. muszelka
- 1 saszetka sosu koperkowo-ziołowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g wędliny drobiowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 świeży ogórek
- 5 ogórków konserwowych
- duży pęczek koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
1. Ugotowany makaron wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym połączonym z oliwą. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wędlinę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i większą częścią posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.
2. Wszystkie składniki połączyć z sosem w dużej salaterce, wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałym koperkiem.
2. Wszystkie składniki połączyć z sosem w dużej salaterce, wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałym koperkiem.
Jak ja lubię takie sałatki, porywam pomysł ;-D
OdpowiedzUsuńA ja polecam z szynką konserwową zamiast wędliny drobiowej.
OdpowiedzUsuń