Składniki:
- forma 24x24 cm
- 250 g herbatników
- 850 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe (niesłodzone)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- niecała połowa szklanki wrzątku
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- prażony ryż do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W niepełnej szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, wlać do ciepłego budyniu, wymieszać. Masę odstawić, by trochę przestygła i odrobinę zgęstniała, następnie wyłożyć ją na herbatniki (może być lekko ciepła).
3. Gdy masa budyniowa ostygnie, przykryć ją warstwą herbatników. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Wierzch ciasta posypać prażonym ryżem. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc celem całkowitego stężenia.
2. W niepełnej szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, wlać do ciepłego budyniu, wymieszać. Masę odstawić, by trochę przestygła i odrobinę zgęstniała, następnie wyłożyć ją na herbatniki (może być lekko ciepła).
świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńPychotka. MNIAM MNIAM😋😋😋😋
OdpowiedzUsuń