Przepyszna wersja sałatki z tuńczykiem! Marynowane pieczarki, korniszony, jajka i ryż. Szybko i smacznie, polecamy!
- pół woreczka białego ryżu
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- korniszony, ok. 200 g
- pieczarki marynowane, ok. 150 g
- 5 jajek na twardo
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól i pieprz
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Korniszony pokroić w plasterki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Białka jajek pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć drobno na tarce.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać.
3. W przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy: ryż, tuńczyk, korniszony (zostawić trochę do dekoracji wierzchu), pieczarki, białka, żółtka (po środku) i pozostałe plasterki ogórków (wokół żółtek). Każdą warstwę polewać sosem.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać.