Składniki:
- forma 24x24
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- + kilka łyżek masy kajmakowej do posmarowania gotowego biszkoptu
- 400 g śmietanki 36%
- 1 galaretka truskawkowa
- szklanka wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 20 truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml wrzątku
1.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem mąkę. Szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier, zmiksować. Następnie, cały czas ubijając, dolewać powoli ciurkiem zupełnie przestudzoną (ale płynną) galaretkę.
3. Na biszkopcie rozsmarować warstwę masy kajmakowej i ustawić na niej truskawki (spodem do góry). Na truskawki wyłożyć masą śmietankową. Całość wstawić do lodówki, by masa stężała.
4. W 500 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, gdy ostygnie i zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia.
2.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier, zmiksować. Następnie, cały czas ubijając, dolewać powoli ciurkiem zupełnie przestudzoną (ale płynną) galaretkę.
4. W 500 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, gdy ostygnie i zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia.