Kultowe ciasto w nieco innej odsłonie. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
- forma ok. 36x21 cm
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka białej oranżady
- 1/2 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodać oranżadę, a potem olej. Zmniejszyć obroty i stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę kakao, zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać najpierw na przemian 2 łyżki ciasta ciemnego i 1 jasnego, a gdy będziemy w połowie - odwrotnie: 2 łyżki ciasta jasnego i 1 ciemnego.
3. Piec w 150 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę kakao, zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać najpierw na przemian 2 łyżki ciasta ciemnego i 1 jasnego, a gdy będziemy w połowie - odwrotnie: 2 łyżki ciasta jasnego i 1 ciemnego.
Bardzo ciekawie wygląda w przekroju :) Super!
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto <3
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ,super ciasto bardzo puszyste i smaczne 😋
OdpowiedzUsuńdzisiaj tez sięgam po przepis i dziękuję, że jest:):):)
OdpowiedzUsuń