Zebra z oranżadą

Kultowe ciasto w nieco innej odsłonie. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
  • forma ok. 36x21 cm 
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodać oranżadę, a potem olej. Zmniejszyć obroty i stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
 2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę kakao, zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać najpierw na przemian 2 łyżki ciasta ciemnego i 1 jasnego, a gdy będziemy w połowie - odwrotnie: 2 łyżki ciasta jasnego i 1 ciemnego.
3. Piec w 150 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Idealne do kawy lub herbaty!

5 komentarzy: