- 1 woreczek białego ryżu
- pierś z kurczaka
- marynowane pieczarki, ok. 200 g
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek natki pietruszki
- sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem (można też vegetą) i usmażyć na patelni. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić, paprykę pokroić w paseczki, pora w talarki, pietruszkę drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
3. Składniki układać w przezroczystej salaterce w kolejności (od dołu): ryż, por, kurczak, papryka, pieczarki, kukurydza. Każdą warstwę delikatnie polewać sosem. Wierzch oprószyć natką pietruszki.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
3. Składniki układać w przezroczystej salaterce w kolejności (od dołu): ryż, por, kurczak, papryka, pieczarki, kukurydza. Każdą warstwę delikatnie polewać sosem. Wierzch oprószyć natką pietruszki.
Rewelacyjna ;-D
OdpowiedzUsuń