Składniki:
- forma ok. 36x21 cm
- biszkopty okrągłe, ok. 20 szt
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 galaretka przezroczysta
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
- 300-400 g truskawek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l wrzątku
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć biszkoptami.
2. Przezroczystą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno.Następnie, cały czas ubijając, dolewać powoli ciurkiem zupełnie przestudzoną (ale płynną) galaretkę. Na kilka minut masę wstawić do lodówki, wyjąć gdy lekko zacznie tężeć, dodać pokrojone na ćwiartki truskawki i wymieszać (kilka całych truskawek odłożyć do dekoracji wierzchu). Masę wyłożyć na biszkopty. Pozostałe truskawki pokroić w talarki i udekorować wierzch. Ciasto wstawić do lodówki, by całkiem stężało.
3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na gotowe ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia.
2. Przezroczystą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno.Następnie, cały czas ubijając, dolewać powoli ciurkiem zupełnie przestudzoną (ale płynną) galaretkę. Na kilka minut masę wstawić do lodówki, wyjąć gdy lekko zacznie tężeć, dodać pokrojone na ćwiartki truskawki i wymieszać (kilka całych truskawek odłożyć do dekoracji wierzchu). Masę wyłożyć na biszkopty. Pozostałe truskawki pokroić w talarki i udekorować wierzch. Ciasto wstawić do lodówki, by całkiem stężało.
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńtakie ciasta świetnie się sprawdzają latem :)
OdpowiedzUsuńPlasterki truskawek na wierzchu wygladaja ciekawie, fajny pomysł, muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńakurat na sezon, fajne
OdpowiedzUsuń