Piersi z kurczaka w porach i majonezie

Super pomysł na rodzinny obiad! Soczysty, miękki kurczak w sosie porowym. Bardzo proste w przygotowaniu danie.
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 pory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pory pokroić w talarki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (pozostawić garść do przykrycia mięsa).

2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić przyprawami i ułożyć gęsto na porach. Następnie mięso obsypać pozostałymi plasterkami porów i posiekanym w plasterki czosnkiem.



3. Całość z wierzchu posmarować majonezem i wstawić (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min.





3 komentarze: