- 1 ogórek szklarniowy
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 żółta papryka
- pomidorki koktajlowe (10 szt)
- ser feta (małe opakowanie)
- 1/4 kapusty pekińskiej
- pęczek rzodkiewek
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Ogórka pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną drobno natką pietruszki. Pekinkę posiekać, paprykę pokroić w paseczki, rzodkiewki i fetę w kostkę, pomidorki na połówki. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, wymieszać.
2. W salaterce układać "w paski" kolejno składniki: ogórek, papryka, pomidorki, feta, pekinka, rzodkiewka. Wzdłuż między paskami wylewać sos.
2. W salaterce układać "w paski" kolejno składniki: ogórek, papryka, pomidorki, feta, pekinka, rzodkiewka. Wzdłuż między paskami wylewać sos.
Rzeczywiście ślicznie wygląda. To tak warstwowa w poprzek :-)
OdpowiedzUsuńWygada niesamowicie, zrobię do sobotniego grilla :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńRzodkiewka najlepiej smakuje na świeżo, ale jeżeli zrobisz wieczorem i przykryjesz folią aluminiową i wstawisz do lodówki, powinni być ok!
UsuńOgórki i pomidory też powinny być robione krótko przed spożyciem. Sałatka wygląda cudownie. Sosik można zrobić dzień wcześniej, żeby się "przegryzł" a warzywa - 5 minutek i sałatka gotowa. Ja proponuję zrobić również z sosem winegretem.
UsuńWygląda smakowicie 👍
OdpowiedzUsuń