Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki (ok. 16 szt.)
- 0,5 l śmietanki 36%
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wrzątku
- 2 galaretki przezroczyste
- 1 l wrzątku
- truskawki, ok. 15 szt
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do całkowitego stężenia (min. 3 godziny).
3. Przezroczyste galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku, odstawić do ostudzenia, a gdy lekko zaczną tężeć dodać do nich pocięte na paseczki truskawki, wymieszać.
4. Gotową stężałą masę piankową wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na pół (najlepiej przy pomocy nici dentystycznej) i ostrożnie rozdzielić. Połowę z herbatnikowym spodem z powrotem włożyć do blachy, wylać na nią tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Gdy już stężeje, przykryć całość drugą połową masy piankowej. Wierzch posypać startą czekoladą.
4. Gotową stężałą masę piankową wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na pół (najlepiej przy pomocy nici dentystycznej) i ostrożnie rozdzielić. Połowę z herbatnikowym spodem z powrotem włożyć do blachy, wylać na nią tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Gdy już stężeje, przykryć całość drugą połową masy piankowej. Wierzch posypać startą czekoladą.
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń