Truskaweczka

Pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Galaretka z kawałkami truskawek pomiędzy delikatną pianką. Rozpływa się w ustach!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
    Spód:
    • herbatniki (ok. 16 szt.)
    Masa piankowa:
    • 0,5 l śmietanki 36% 
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 2 szklanki wrzątku
    Środek:
    • 2 galaretki przezroczyste
    • 1 l wrzątku
    • truskawki, ok. 15 szt
    + starta biała czekolada do posypania wierzchu
    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
    2. Galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do całkowitego stężenia (min. 3 godziny).
    3. Przezroczyste galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku, odstawić do ostudzenia, a gdy lekko zaczną tężeć dodać do nich pocięte na paseczki truskawki, wymieszać.
    4. Gotową stężałą masę piankową wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na pół (najlepiej przy pomocy nici dentystycznej) i ostrożnie rozdzielić. Połowę z herbatnikowym spodem z powrotem włożyć do blachy, wylać na nią tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Gdy już stężeje, przykryć całość drugą połową masy piankowej. Wierzch posypać startą czekoladą.

    1 komentarz: