Udka w ketchupie i majonezie

Soczyste mięso z kurczaka w pysznym sosie. Bardzo prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Składniki:
  • 8-10 udek (lub podudzi) z kurczaka
  • 8 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Udka umyć i osuszyć. Ketchup wymieszać w misce z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką. Udka zanurzać w sosie, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zalać pozostałym sosem.
2. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godzinę. Po tym czasie udka odkryć i piec jeszcze ok. 15 min. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

1 komentarz: