Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
- 1 żółtko
- 1 nieduża cukinia
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garstka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Połączyć ugniatając rękami.
2. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
3. Cebulę zeszklić na patelni z olejem, dodać startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przez kilka minut smażyć mieszając, aż cukinia zrobi się miękka. Odstawić do przestudzenia, a następnie zawartość patelni dokładnie połączyć rękoma z mięsem.
4. Uformować w dłoniach kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.
2. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
3. Cebulę zeszklić na patelni z olejem, dodać startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przez kilka minut smażyć mieszając, aż cukinia zrobi się miękka. Odstawić do przestudzenia, a następnie zawartość patelni dokładnie połączyć rękoma z mięsem.
bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńile smazymy?
OdpowiedzUsuńDo zarumienienia.
UsuńIle dokładnie, to zależy od grubości konkretów, rodzaju patelni, rodzaju palników (gaz z butli wyjdzie dłużej niż gaz ziemny, a jeszcze inaczej na indukcji).
Brzmi smakowicie. A jakby tam dodać jeszcze parmezanu?
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie kotleciki, moja rodzinka je uwielbia.
OdpowiedzUsuńNie rozpadną się bez bułki i tylko zoltko
OdpowiedzUsuń