Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki kakaowe, ok.24 szt.
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka owoce leśne
- 2 szklanki wrzątku (2x250 ml)
- ok. 150 g malin
- 1 galaretka przezroczysta
- 500 ml wrzątku
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki truskawkową i owoce leśne rozpuścić osobno w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę truskawkową, ubić do połączenia składników. Drugą część śmietanki ubić tak samo z galaretką owoce leśne. Masy wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęły tężeć. Następnie wyjąć, wyłożyć na herbatniki masę truskawkową, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć delikatnie masę owoce leśne. Na wierzch lekko powciskać maliny, całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia (2-3 godziny).
3. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 0,5 l wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na gotowe stężałe ciasto. Całość wstawić do lodówki, by przezroczysta galaretka całkiem stężała.
2. Galaretki truskawkową i owoce leśne rozpuścić osobno w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę truskawkową, ubić do połączenia składników. Drugą część śmietanki ubić tak samo z galaretką owoce leśne. Masy wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęły tężeć. Następnie wyjąć, wyłożyć na herbatniki masę truskawkową, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć delikatnie masę owoce leśne. Na wierzch lekko powciskać maliny, całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia (2-3 godziny).
Wygląda przecudnie.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, z tą malinką za szybką - słitaśnie :-)
OdpowiedzUsuńGalaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 czy w 2 szklankach wody?
OdpowiedzUsuń1 galaretka w 1 szklance.
OdpowiedzUsuńCzy maliny można zastąpić innymi owocami(truskawki lub z puszki)?
OdpowiedzUsuńWedle uznania...
UsuńCzy ta przezroczysta galaretka jest jakaś smakowa czy to zwykła żelatyna?
OdpowiedzUsuńJest smakowa. Ta akurat agrestowa.
UsuńGdzie mozna kupic taka przezroczysta galaretke? Jakas konkretma firma? Jak zyje dlugo n widzialam przezroczystej 😂🙈
OdpowiedzUsuńW większych marketach czy sklepach znajdziesz bez problemu (w tych z owadem nie widziałam). Firmy nazywają ją "krystaliczna" "kryształowa" czy "bezbarwna". W przypadku problemów można kupić przez internet po wpisaniu frazy galaretka krystaliczna.
Usuń