Składniki:
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki czerwonych porzeczek
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia porzeczek
- cukier puder do posypania wierzchu
- forma 24x24 cm
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy mieszając łyżką. Mieszać niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odłożyć garść porzeczek do posypania wierzchu, a całą resztę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać pozostałymi porzeczkami.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
2. Porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odłożyć garść porzeczek do posypania wierzchu, a całą resztę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać pozostałymi porzeczkami.
No to ja chyba muszę ciasto zrobić w weekend, mniam :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto polecam.Robi się szybko a jak smakuje
OdpowiedzUsuńMmmmm ciasto przepyszne. Po 2 godzinach po upieczeniu, rozpływa się w ustach takie mięciutkie. Do tego szybkie w przyrządzeniu i proste. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę o wymiarach 40x25. Rewelacja !!! I mix owoców porzeczka z agrestem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńCzy leśne jagody można dać zamiast porzeczek?
OdpowiedzUsuńTak, ale wówczas ciasto proszę nazywać "Puszyste ciasto z jagodami".
UsuńA mrożone truskawki? Albo jabłka
OdpowiedzUsuńUpiekłam z czerwoną i czarną porzeczką i agrestem - pyszne ciacho. Jest bardzo puszyste a owoce dodają delikatnie kwasowości :) Dziękuję za przepis, na pewno będę korzystać z niego często, szczególnie póki owoce są świeże na krzaczkach :) POLECAM
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, wilgotne i lekko kwaskowe. Szkoda że nie można załączyć zdjęcia
OdpowiedzUsuńZawsze można wysłać na emaila podanego w kontaktach. Wówczas takie zdjęcie wędruję do galerii czytelników na fb. Pozdrawiamy!
Usuń