Puszyste ciasto z porzeczkami

Bardzo prosty przepis na przepyszne porzeczkowe ciasto! Słodkie, miękkie i puszyste. Takie jak lubisz!
Składniki:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia porzeczek
  • cukier puder do posypania wierzchu
  • forma 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy mieszając łyżką. Mieszać niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odłożyć garść porzeczek do posypania wierzchu, a całą resztę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać pozostałymi porzeczkami.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. No to ja chyba muszę ciasto zrobić w weekend, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto polecam.Robi się szybko a jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm ciasto przepyszne. Po 2 godzinach po upieczeniu, rozpływa się w ustach takie mięciutkie. Do tego szybkie w przyrządzeniu i proste. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam z podwójnej porcji na blaszkę o wymiarach 40x25. Rewelacja !!! I mix owoców porzeczka z agrestem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy leśne jagody można dać zamiast porzeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wówczas ciasto proszę nazywać "Puszyste ciasto z jagodami".

      Usuń
  6. A mrożone truskawki? Albo jabłka

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam z czerwoną i czarną porzeczką i agrestem - pyszne ciacho. Jest bardzo puszyste a owoce dodają delikatnie kwasowości :) Dziękuję za przepis, na pewno będę korzystać z niego często, szczególnie póki owoce są świeże na krzaczkach :) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło pyszne, wilgotne i lekko kwaskowe. Szkoda że nie można załączyć zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wysłać na emaila podanego w kontaktach. Wówczas takie zdjęcie wędruję do galerii czytelników na fb. Pozdrawiamy!

      Usuń