Sałatka na zimę

Przepis na znakomitą sałatkę do słoików. Kapusta, ogórki, marchew, cebula i pomidory. Idealny zestaw witamin w zimie!
Składniki:
  • 2 kg kapusty
  • 1,30 kg ogórków gruntowych
  • 1,30 kg zielonych pomidorów
  • 90 dag marchwi
  • 60 dag cebuli
  • 12 dag soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 butelka octu 10% (0,5 l)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę i obrane ogórki poszatkować. Pomidory pokroić w ósemki, cebule w pół-talarki, marchew zetrzeć na grubej tarce.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku, zasypać solą i cukrem i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Następnie całość zalać butelką octu, nie mieszać, odstawić na 2 godziny.
3. Garnek ustawić na ogniu, całość zagotować, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych i suchych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki, zima pasują nie tylko do obiadu ale też do kanapek na ciepło. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za dużo butelka octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za dużo, lecz w sam raz. Proszę sprawdzić.

      Usuń