Składniki:
- forma 24x24 cm
- herbatniki (ok. 16 szt.)
- Środek:
- 0,5 l śmietanki 36%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- masa kajmakowa (ok.1/3 puszki)
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l wrzątku
- kakao do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do całkowitego stężenia (ok. 2 godz.).
3. Gdy masa stężeje, przy pomocy łyżeczki wyciąć w niej niezbyt głębokie owalne dołki. Następnie w każdym umieścić płaską łyżeczkę masy kajmakowej.
4.Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
2. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do całkowitego stężenia (ok. 2 godz.).
4.Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Cudowny pomysł <3 będę robić! Na 100% :D
OdpowiedzUsuńi ja też zrobię w weekend :D
OdpowiedzUsuńPolecam snierzny puch,pychotka choc nie kazdy jest za wiorkami bez ktorych ciacho jest wysmienite :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuń