Leniwiec

Szybkie ciasto dla leniwych :) Waniliowa masa, herbatniki i ta czekoladowa polewa! Mniam!
Składniki:
  • forma 24x28 cm
  • herbatniki, ok. 300 g
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 400 g mleka w proszku
polewa:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, odstawić do ostudzenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać partiami na zmianę ostudzone mleko waniliowe i mleko w proszku. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i zalać resztą masy. Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników.
4. Przygotować polewę: śmietankę i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w rondelku. Podgrzewać (mieszając) aż czekolada się rozpuści i składniki połączą w gładką masę. Gdy polewa przestygnie i zacznie lekko tężeć, zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki.


2 komentarze:

  1. Tak wyglada prawdziwy deser, zrobie w niedziele na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzina uwielbia to ciasto.

    OdpowiedzUsuń