Składniki:
- forma 24x28 cm
- herbatniki, ok. 300 g
- 300 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 400 g mleka w proszku
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g mlecznej czekolady
1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, odstawić do ostudzenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać partiami na zmianę ostudzone mleko waniliowe i mleko w proszku. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i zalać resztą masy. Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników.
4. Przygotować polewę: śmietankę i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w rondelku. Podgrzewać (mieszając) aż czekolada się rozpuści i składniki połączą w gładką masę. Gdy polewa przestygnie i zacznie lekko tężeć, zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać partiami na zmianę ostudzone mleko waniliowe i mleko w proszku. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i zalać resztą masy. Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Tak wyglada prawdziwy deser, zrobie w niedziele na pewno
OdpowiedzUsuńCała moja rodzina uwielbia to ciasto.
OdpowiedzUsuń