Składniki:
- Forma ok. 24x28 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
- poncz: niepełna szklanka ostudzonej herbaty
- 500 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- niepełna połowa szklanki wrzątku
- 4 krople olejku rumowego
- 4 krople olejku migdałowego
- kakao do posypania wierzchu ciasta
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wmieszać (partiami) mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, obie części naponczować.
2. Masa: żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry i olejki, zmiksować. Na koniec, miksując, powoli dodawać ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę.
3. Na biszkoptowy spód szybko i równomiernie wyłożyć masę (pozostawić odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta). Masę przykryć drugim biszkoptem, wierzch cienko posmarować resztą masy i oprószyć kakao. Całość wstawić do lodówki.
2. Masa: żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry i olejki, zmiksować. Na koniec, miksując, powoli dodawać ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę.
Wspaniałe ciasta.Smaczne i proste.Dziekuje😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńszklanka 250 ml?
OdpowiedzUsuńTak. 250 ml.
UsuńWczoraj zrobiłam a dziś już nie ma. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń