Składniki:
- udka z kurczaka 6-8 szt
- 1 szklanka coca-coli
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki miodu
- 2 ząbki czosnku
- chili, słodka papryka, sól, pieprz
1. Udka umyć, osuszyć i umieścić W dużej misce. Oprószyć je wszystkimi przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać rękami, tak by mięso z każdej strony obtoczyło się w przyprawach.
2. Coca-colę wymieszać w rondelku z ketchupem, zagotować, a następnie dodać miód i (mieszając) ponownie całość na chwilę zagotować.
3. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godzinę. Po tym czasie udka odkryć i piec jeszcze ok. 15 min. Podawać z ziemniakami/ryżem i ulubioną surówką.
2. Coca-colę wymieszać w rondelku z ketchupem, zagotować, a następnie dodać miód i (mieszając) ponownie całość na chwilę zagotować.
3. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godzinę. Po tym czasie udka odkryć i piec jeszcze ok. 15 min. Podawać z ziemniakami/ryżem i ulubioną surówką.
Bardzo ciekawy przepis z colą, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńWiele razy slyszalem, ze z Cola mozna w kuchni czynic cuda, ale nigdy sam tego nie sprawdzilem. Czas najwyzszy;-)
OdpowiedzUsuńjak ktoś lubi pikantne to najlepszy jest do tego Kotlin z piekła rodem, zawsze wychodzą pyszne, idealne też do marynat na grilla
OdpowiedzUsuń