Udka w coli i ketchupie

Przepyszne, soczyste, posmakują każdemu! Mało wymagający obiad dla całej rodziny. Spróbuj!
Składniki:
  • udka z kurczaka 6-8 szt
  • 1 szklanka coca-coli
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 ząbki czosnku
przyprawy:
  • chili, słodka papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Udka umyć, osuszyć i umieścić W dużej misce. Oprószyć je wszystkimi przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać rękami, tak by mięso z każdej strony obtoczyło się w przyprawach.
2. Coca-colę wymieszać w rondelku z ketchupem, zagotować, a następnie dodać miód i (mieszając) ponownie całość na chwilę zagotować.
3. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godzinę. Po tym czasie udka odkryć i piec jeszcze ok. 15 min. Podawać z ziemniakami/ryżem i ulubioną surówką.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis z colą, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele razy slyszalem, ze z Cola mozna w kuchni czynic cuda, ale nigdy sam tego nie sprawdzilem. Czas najwyzszy;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ktoś lubi pikantne to najlepszy jest do tego Kotlin z piekła rodem, zawsze wychodzą pyszne, idealne też do marynat na grilla

    OdpowiedzUsuń