Domowy sos do spaghetti

Słodko-kwaśny sos z papryki, cukinii i cebuli. Świetnie sprawdzi się jako sos spaghetti lub sos do zapiekanek makaronowych. Pycha!
Składniki:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 3 kg cukinii
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy:
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka bazylii
  • 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Papryki pokroić w drobną kostkę. Cukinie obrać, pozbyć się nasion i pokroić w małą kostkę. Cebule pokroić w półtalarki. Warzywa umieścić w dużym garnku, posypać solą, wymieszać i odstawić na całą noc, aby puściły sok.
2. Następnego dnia odcedzić warzywa z soku. Zagotować zalewę z octu, wody i cukru. Wlać do warzyw i gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i jeszcze przez chwilę pogotować. Gorący sos przekładać do suchych i czystych słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Przykryć kocem. Nie pasteryzować.

20 komentarzy:

  1. no to chyba zrobie wreszcie, a nie ciagle ten z Łowicza :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z tymi sokami z warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku też będę robiła taki sos, dodaję go do zapiekanki z makaronem, smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilogram cukru ???

    OdpowiedzUsuń
  5. Warzywa mają zmięknąć? Po 20 minutach wszystko twarde. Gotować dłużej??

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile słoików będzie z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiej pojemności są słoiczki z przecierem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zostały użyte 4x słoiczki 200 g z koncentratem.

    OdpowiedzUsuń
  9. A można by było ten sos zblędować, aby był gładki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam w tamtym roku jest super .

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy te 3 kg cukini to przed obraniem i pokrojeniem? Czy już gotowej pokrojonej?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile wytrzyma taki sos w słoiczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg zasady przetwory niepasteryzowane do 6 miesięcy.

      Usuń
  13. Dziś właśnie go skończyłam.
    W smaku jest rewelacyjny 😁
    Dziękuję za przepis
    Będę na pewno do niego wracać 😀
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń