Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 3 kg cukinii
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 1 kg cukru
- 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy:
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki soli
1. Papryki pokroić w drobną kostkę. Cukinie obrać, pozbyć się nasion i pokroić w małą kostkę. Cebule pokroić w półtalarki. Warzywa umieścić w dużym garnku, posypać solą, wymieszać i odstawić na całą noc, aby puściły sok.
2. Następnego dnia odcedzić warzywa z soku. Zagotować zalewę z octu, wody i cukru. Wlać do warzyw i gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i jeszcze przez chwilę pogotować. Gorący sos przekładać do suchych i czystych słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Przykryć kocem. Nie pasteryzować.
2. Następnego dnia odcedzić warzywa z soku. Zagotować zalewę z octu, wody i cukru. Wlać do warzyw i gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
no to chyba zrobie wreszcie, a nie ciagle ten z Łowicza :P
OdpowiedzUsuńKooooooniecznie ...
UsuńA co z tymi sokami z warzyw?
OdpowiedzUsuńOdcedzić i wylać
UsuńW tym roku też będę robiła taki sos, dodaję go do zapiekanki z makaronem, smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńKilogram cukru ???
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWarzywa mają zmięknąć? Po 20 minutach wszystko twarde. Gotować dłużej??
OdpowiedzUsuńTak. Proszę jeszcze +5-7 minut gotować.
UsuńIle słoików będzie z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńJak na zdjęciu. Okolo 12x 250 ml
UsuńJakiej pojemności są słoiczki z przecierem pomidorowym?
OdpowiedzUsuńZostały użyte 4x słoiczki 200 g z koncentratem.
OdpowiedzUsuńA można by było ten sos zblędować, aby był gładki?
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku jest super .
OdpowiedzUsuńCzy te 3 kg cukini to przed obraniem i pokrojeniem? Czy już gotowej pokrojonej?
OdpowiedzUsuńPrzed obraniem.
UsuńIle wytrzyma taki sos w słoiczku?
OdpowiedzUsuńWg zasady przetwory niepasteryzowane do 6 miesięcy.
UsuńDziś właśnie go skończyłam.
OdpowiedzUsuńW smaku jest rewelacyjny 😁
Dziękuję za przepis
Będę na pewno do niego wracać 😀
Pozdrawiam