Składniki:
- forma: ok. 35x23 cm
- śliwki, ok. 30 szt
- 2 łyżki cukru
- 1 masło (250g)
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Ze śliwek usunąć pestki. śliwki ułożyć ciasno na cieście i oprószyć równomiernie 2 łyżkami cukru.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
5. Śliwki przykryć pianą z białek. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto (to z zamrażarki).
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.
3. Ze śliwek usunąć pestki. śliwki ułożyć ciasno na cieście i oprószyć równomiernie 2 łyżkami cukru.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper smaczne, sezonowe ciasto, idealne na jesienny czas
OdpowiedzUsuńWłaśnie je piekę 😃😃
OdpowiedzUsuńsuper ciasto już upieczone i zjedzone
OdpowiedzUsuńNie miałam śliwek,więc zrobiłam z borówkami amerykańskimi i wyszło😋😋😋😋
OdpowiedzUsuń