Fantastyczne ciasto ze śliwkami

Sprawdzony przepis na ciasto, które wprost uwielbiamy! Zrób koniecznie, bo sezon śliwkowy w pełni!
Składniki:
  • forma: ok. 35x23 cm
  • śliwki, ok. 30 szt
  • 2 łyżki cukru
Ciasto:
  • 1 masło (250g)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
Piana:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Ze śliwek usunąć pestki. śliwki ułożyć ciasno na cieście i oprószyć równomiernie 2 łyżkami cukru.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
5. Śliwki przykryć pianą z białek. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto (to z zamrażarki).
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. super smaczne, sezonowe ciasto, idealne na jesienny czas

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasto już upieczone i zjedzone

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam śliwek,więc zrobiłam z borówkami amerykańskimi i wyszło😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń