Składniki:
- 3 kg papryki
- 9 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżeczek soli
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Do każdego słoika (suche, czyste słoiki) włożyć 1 ząbek czosnku, a następnie ściśle układać paski papryki.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
Muszę wypróbować taką zalewą :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super, polecam.
OdpowiedzUsuńJezeli wlejesz gorąca zalewem i postawisx słowiki dnem do gory to wystarczy zakryć szczelnie kocem do ostygniecia nie potrzeba pasteryzowac bo papryki beda kapcie nie dobre takie flaki. Nie wszystko trzeba pasteryzowac jak zalewasz gorąca zalewa
OdpowiedzUsuń