Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki startej skórki cytryny
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej
1. Mięso mielone umieścić w dużej misce. Cebulkę zetrzeć na tarce lub pokroić na kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Mięso połączyć z cebulą, 2 żółtkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i skórką cytryny. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi.
2. Formować dłońmi płaskie kotlety, obtaczać bułką tartą i smażyć na brązowo z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem lub w grillownicy elektrycznej. Podawać z frytkami (lub pomiędzy bułką) i ulubioną surówką.
2. Formować dłońmi płaskie kotlety, obtaczać bułką tartą i smażyć na brązowo z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem lub w grillownicy elektrycznej. Podawać z frytkami (lub pomiędzy bułką) i ulubioną surówką.
aż zgłodniałem patrząc na to zdjęcie;)
OdpowiedzUsuń