Składniki:
- śliwki, ok. 20 szt.
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- kostka masła (250 g)
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Masło rozpuścić na ogniu, odstawić do ostudzenia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Miksując, dodać ostudzone masło. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do ciasta mieszając (do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć na cieście lekko pod kątem, jedna obok drugiej.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
2. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć na cieście lekko pod kątem, jedna obok drugiej.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Proste ciasta zawsze najlepiej smakują.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńOk 35x23 cm
Usuń