Składniki:
- filet z piersi kurczaka, ok. 500 g
- olej (do usmażenia kurczaka)
- 1/2 marchewki
- przyprawa typu vegeta, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 kopiasta łyżka mąki
- ok. 400 ml wody
- garstka posiekanego koperku
- gruby makaron, ok. 250 g
1. Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić vegetą, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Usmażyć w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Dodać startą na grubej tarce marchew, całość zalać wrzątkiem (wody tyle, żeby jedynie przykryła składniki). Gotować do miękkości marchewki.
2. Do rondelka wlać ok. 300 ml zimnej wody, dodać mąkę i śmietanę, dokładnie roztrzepać. Zahartować odrobiną sosu z patelni, wlać do patelni i wymieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut, mieszając.
3. Gotowy sos podawać z ugotowanym makaronem. Wierzch można posypać koperkiem.
2. Do rondelka wlać ok. 300 ml zimnej wody, dodać mąkę i śmietanę, dokładnie roztrzepać. Zahartować odrobiną sosu z patelni, wlać do patelni i wymieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut, mieszając.
3. Gotowy sos podawać z ugotowanym makaronem. Wierzch można posypać koperkiem.
wygląda smacznie:) trzeba przetestować
OdpowiedzUsuńChyba go wykorzystam do swoich potraw po treningu. Swoją drogą to polecacie jakieś odżywki? Z góry dzięki za pomoc
OdpowiedzUsuńNa zdrowie 🙂
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUlubiony sos moich dzieci. Często mamy go na obiad
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy ,dla męża tak posmakował że robię go teraz dość często. Smaczny i szybki obiad;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie za przepis, mąż był zachwycony
OdpowiedzUsuń