Składniki:
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżecza proszku do pieczenia
- 2 nieduże jabłka
- łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia jabłek
- cukier puder do posypania wierzchu
- forma 24x24 cm
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy mieszając łyżką. Mieszać niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Odłożyć garść, do ułożenia na wierzchu ciasta. Resztę jabłek dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie ,pewnie i tak smakują, proszę o przepisy na nie 😍
OdpowiedzUsuń