Składniki:
- forma ok. 35x23 cm
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- ok. 20 śliwek (przekrojonych na pół, bez pestek)
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto, następnie rozwałkować je i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można nieco rozciągnąć, by przykryło cały spód formy). Na cieście ułożyć gęsto śliwki.
2. Przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać śliwki.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
2. Przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać śliwki.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto <3
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, oby tylko od tej ilości cukru nie zepsuły się zęby :) Mój dentysta nie będzie zadowolony !
OdpowiedzUsuńuwielbiam placek ze śliwką :)
OdpowiedzUsuń