Papryka w zalewie octowej babci

Robimy taką co roku! Papryka na zimę w wersji tradycyjnej. Przepyszny dodatek do obiadu lub kanapek
Składniki:
  • 1 kg papryki
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
+ do każdego słoika:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 talarka cebuli
  • 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Do każdego słoika (czyste, suche słoiki) nasypać gorczycę, włożyć ząbek czosnku i pół talarka cebuli, a następnie wkładać ściśle kawałki papryki.

2. Składniki na zalewę połączyć w garnku  i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, do każdego z nich dodać 1 łyżkę oleju i od razu zakręcać. Pasteryzować 15-20 min, a potem odstawić do góry dnem i przykryć kocem.

3 komentarze: