Składniki:
- 1 kg papryki
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 talarka cebuli
- 1 łyżka oleju
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Do każdego słoika (czyste, suche słoiki) nasypać gorczycę, włożyć ząbek czosnku i pół talarka cebuli, a następnie wkładać ściśle kawałki papryki.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, do każdego z nich dodać 1 łyżkę oleju i od razu zakręcać. Pasteryzować 15-20 min, a potem odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, do każdego z nich dodać 1 łyżkę oleju i od razu zakręcać. Pasteryzować 15-20 min, a potem odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
Muszę zrobić w tym roku sama na zimę, zawsze mamie zabierałam :D
OdpowiedzUsuńlubię takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńW tym roku tez robiłam, ciekawe jaka wyszła
OdpowiedzUsuń