Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do smażenia
- cukier puder do posypania wierzchu
1. W misce połączyć jogurt, jajka, wodę mineralną i rozpuszczone wcześniej na ogniu, ostudzone masło. Zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
2. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, łyżką kłaść niewielkie placuszki. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem placuszki lekko oprószyć cukrem pudrem.
2. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, łyżką kłaść niewielkie placuszki. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem placuszki lekko oprószyć cukrem pudrem.
Wyglądają smacznie ! :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńTakie placki to świetny produkt. Bardzo zdrowy!
OdpowiedzUsuń