Składniki:
- forma 24x28 cm
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 duże winne jabłka - pokrojone w kostkę
- 1 szklanka orzechów włoskich - drobno posiekanych
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając, powoli dolać olej. Na koniec dodać jabłka i orzechy, całość wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Przepis zapisany :) Muszę takie zrobić !
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz. Polecamy.
UsuńTrzeba bedzie upiec.
OdpowiedzUsuń