Wiewiórka

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami. Bajecznie prosty przepis na najlepsze z jesiennych ciast! Pycha!
Składniki:
  • forma 24x28 cm
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże winne jabłka - pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka orzechów włoskich - drobno posiekanych
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając, powoli dolać olej. Na koniec dodać jabłka i orzechy, całość wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze: