Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju/oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki (można pominąć)
- 4 łyżki śmietany 18%
1. Dynię obrać, pozbyć się pestek, pokroić na małe kawałki. Cebulę i marchew obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, dodać olej/oliwę i podsmażać, stale mieszając przez ok. 3 minuty. Następnie zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem przez 30-35 minut (do miękkości).
2. Zupę zblendować na krem i doprawić do smaku. Podawać z łyżką śmietany (można dodatkowo udekorować natką pietruszki). Pysznie będzie też smakowała z grzankami lub makaronem.
2. Zupę zblendować na krem i doprawić do smaku. Podawać z łyżką śmietany (można dodatkowo udekorować natką pietruszki). Pysznie będzie też smakowała z grzankami lub makaronem.
Choć bardzo lubię zupę dyniową, to sama jeszcze nigdy nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuń