Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- 4 nieduże jabłka
- 4 łyżki mleka
- 100 g białej czekolady
1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, cynamon, kakao, proszek, sodę i sól), a na koniec olej.
2. Jabłka pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do ciasta.
3. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40-45 minut z termoobiegiem.
4. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: rozdrobnioną czekoladę połączyć w rondelku z mlekiem, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
2. Jabłka pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do ciasta.
3. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40-45 minut z termoobiegiem.
4. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: rozdrobnioną czekoladę połączyć w rondelku z mlekiem, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
Fajnie wygląda i chyba równie dobrze smakuje. :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, na pewno jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńPamiętam te ciasto z dzieciństwa:) i to porównanie ze wyglądaj jak salceson. Jest proste i pyszne
OdpowiedzUsuńZawsze wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy! Uważam, że są jedne z lepszych w internecie!
OdpowiedzUsuńWitam a jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńforma 24x28 cm
UsuńAż się przypominają czasy, jak Babcia piekła takie ciasta.
OdpowiedzUsuń