Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag startego sera żółtego
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula, pokrojona w kostkę, zeszklona na patelni z olejem
- pieprz, sól, odrobina przyprawy typu vegeta
- 3 jajka "rozbite" widelcem, doprawione solą i pieprzem
- bułka tarta
1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, żółty ser, jajko i cebulę, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Zagnieść ciasto - krótko, tylko do połączenia składników (najlepiej zrobić to na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną).
2. Z ciasta zrobić wałki, kroić je na mniejsze kawałki, a następnie formować prostokątne krokiety (grubość ok. 1,5 cm). Krokiety obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z sosem pieczarkowym/grzybowym lub barszczem czerwonym.
smakowite;)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak krokiety z naleśników przez swój kształt, fajne.
OdpowiedzUsuńZ sosem grzybowym pycha .
OdpowiedzUsuńZ sosem grzybowym pycha
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie chętnie spróbuję samemu je zrobić
OdpowiedzUsuńWyglądają na czerwonej tacce, jak krakersy :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię te krokiety, obtaczam tylko w bułeczce już bez jajka, smakuja wybornie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie , chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń