Krokiety cioci Halinki

Szybki rodzinny obiad! Pysznie doprawione, pachnące krokiety ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera. Każdemu będą smakować :)
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w kostkę, zeszklona na patelni z olejem
  • pieprz, sól, odrobina przyprawy typu vegeta
panierka:
  • 3 jajka "rozbite" widelcem, doprawione solą i pieprzem
  • bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, żółty ser, jajko i cebulę, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Zagnieść ciasto - krótko, tylko do połączenia składników (najlepiej zrobić to na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną).
2. Z ciasta zrobić wałki, kroić je na mniejsze kawałki, a następnie formować prostokątne krokiety (grubość ok. 1,5 cm). Krokiety obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z sosem pieczarkowym/grzybowym lub barszczem czerwonym.

8 komentarzy:

  1. Wyglądają jak krokiety z naleśników przez swój kształt, fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie chętnie spróbuję samemu je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na czerwonej tacce, jak krakersy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię te krokiety, obtaczam tylko w bułeczce już bez jajka, smakuja wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie , chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń