Składniki:
- forma 24x28 cm
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 duże jabłka
- rodzynki (opakowanie 140 g)
- 4 łyżki mleka
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając, powoli dolać olej. Na koniec dodać starte na dużych oczkach jabłka oraz rodzynki (pozostawić garstkę do posypania wierzchu). Całość wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-45 minut.
3. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
3. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
jak ja lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuń