Ulubiony sernik gotowany

Łatwy sernik bez pieczenia, na herbatnikach, z polewą czekoladową. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Rozpływa się w ustach.
Składniki:
  • forma 24x28 cm
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła 
  • ok. 300 g herbatników kakaowych
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem. Do lekko ciepłego (nie gorącego!) masła dodać ser i jajka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie rozpuścić w mleku i dodać do masy. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa dobrze zgęstnieje i przestaniemy wyczuwać w niej smak mąki - jest gotowa.


2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć herbatniki i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i wylać pozostałą masę. wierzch przykryć trzecią warstwą herbatników.
3. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
4. Ostygnięte ciasto wstawić do lodówki na całą noc.









11 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne ciacho dziś robię poraz kolejny😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest zwarte nie rozwala sie dobrze sie kroi ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jestem w trakcie robienia sernika, i doszłam do wniosku że niestety przepis jest mało precyzyjny - po pierwsze, czy cały czas ma być na ogniu? Po drugie, czy "wymieszać" to łyżką czy mikserem? Jakoś robię, ale wolałabym mieć pewność 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały punkt przygotowania nr 1 jest na małym ogniu.
      Co do mieszania, my używaliśmy ręcznego miksera, ale można łyżki.

      Usuń
  4. Polecam ten przepis, ciato bardzo dobre. Ładnie się kroi, proste w wykonaniu. Od dziś mój ulubiony przepis na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. masę wylewamy na herbatniki gorącą czy przestudzoną

    OdpowiedzUsuń