Składniki:
- forma 24x28 cm
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml mleka
- 3 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- ok. 300 g herbatników kakaowych
- 4 łyżki mleka
- 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
1. W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem. Do lekko ciepłego (nie gorącego!) masła dodać ser i jajka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie rozpuścić w mleku i dodać do masy. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa dobrze zgęstnieje i przestaniemy wyczuwać w niej smak mąki - jest gotowa.
2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć herbatniki i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i wylać pozostałą masę. wierzch przykryć trzecią warstwą herbatników.
3. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".
4. Ostygnięte ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
koniecznie spróbuje:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie palce lizać :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciacho dziś robię poraz kolejny😁
OdpowiedzUsuńJest zwarte nie rozwala sie dobrze sie kroi ?
OdpowiedzUsuńBudyn 40g czy wiekszy
OdpowiedzUsuńTak, standardowo 1 budyń 40g.
UsuńWitam, jestem w trakcie robienia sernika, i doszłam do wniosku że niestety przepis jest mało precyzyjny - po pierwsze, czy cały czas ma być na ogniu? Po drugie, czy "wymieszać" to łyżką czy mikserem? Jakoś robię, ale wolałabym mieć pewność 😉
OdpowiedzUsuńCały punkt przygotowania nr 1 jest na małym ogniu.
UsuńCo do mieszania, my używaliśmy ręcznego miksera, ale można łyżki.
Polecam ten przepis, ciato bardzo dobre. Ładnie się kroi, proste w wykonaniu. Od dziś mój ulubiony przepis na sernik :)
OdpowiedzUsuńmasę wylewamy na herbatniki gorącą czy przestudzoną
OdpowiedzUsuńCiepłą, nie prosto z garnuszka.
Usuń