Idealne na spotkanie z rodziną lub znajomymi.
Składniki:
- forma: ok. 23x35 cm
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża puszka brzoskwiń ok. 800g
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
- 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
- kostka masła 250 g
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni, na ok. 30-40 minut.
2. Do garnka wylać zalewę z puszki z brzoskwiami i uzupełnić wodą tak, by otrzymać 1 l płynu. Dodać 3 łyżki cukru, zamieszać. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim dwa budynie. Resztę płynu doprowadzić do wrzenia, wlać rozpuszczony budyń i ugotować. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, wymieszać, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i rozpuścić w masie, mieszając. Całość odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone na kawałki brzoskwinie dodać do ostudzonej masy.
3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Czy maslo rozpuści się w masie czy lepiej utrzeć
OdpowiedzUsuńRozpuści się. Pozdrawiam
UsuńDziękuję
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
OdpowiedzUsuńMoże byc margaryna
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńMoże byc margaryna
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam. Tak smacznego ciasta dawno nie jadłam. Dodatkową zaletą jest to, że jest bardzo łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto super na wierzch dałam ubitą śmietanę
OdpowiedzUsuńZrobiłam na Wielkanoc. Wszyscy chwalili. Bardzo fajne ciasto i długo można je przechować.
OdpowiedzUsuń