Szybkie i wprost przepyszne! Idealne do barszczyku, bigosu lub ryby. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Świetny przepis.
Składniki (na ok 36 sztuk):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą by z poprzedniego dnia)
- 400 g grochu (namoczonego przez noc)
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, zeszklonej na patelni z olejem
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz, sól, vegeta
- 3 jajka "rozbite" widelcem, doprawione solą i pieprzem
- bułka tarta
- olej do smażenia
1. Groch ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić i przekręcić przez maszynkę. Zimne ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do grochu i ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i cebulę. Składniki doprawić solą, pieprzem i vegetą. Zagnieść ciasto - krótko, tylko do połączenia składników (najlepiej zrobić to na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną).
2. Z ciasta uformować wałki, lekko spłaszczyć i kroić je w romby ( na grubość ok. 1,5 cm). Krokiety obtaczać w jajkach i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
wygladaja pieknie dzieki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń